woensdag 16 januari 2008

VOLOP DISCUSSIE OVER BIO-BRANDSTOFFEN !

EUROPA DOET HAAR BEST DE CO2-UITSTOOT TE VERMINDEREN, ONDER ANDERE DOOR VOLOP BIO-BRANDSTOFFEN IN TE VOEREN ALS ALTERNATIEVE BRANDSTOF

Hoewel dit in Nederland niet zo goed merkbaar is, zoals bij alle innovaties op het gebied van NIEUWE ENERGIE, neem alleen de zonne-energie maar!

De doelstelling van de EU was om rond het jaar 2020 minstens 10% van onze brandstoffen uit biobrandstoffen te laten bestaan. Maar inmiddels heeft Europees commissaris Stavros Dimas laten weten aan de BBC dat we die doelstelling maar beter kunnen laten vallen. "De problemen die biobrandstoffen op sociaal en ecologisch vlak veroorzaken, zijn groter dan we eerst dachten. We moeten dus goed uitkijken wat we doen".

En zo is het ook. De manier waarop tot nu toe biobrandstoffen worden geproduceerd leidt tot enorme stijgingen van de voedselprijzen wereldwijd, hetgeen zeker voor de arme landen absoluut immoreel is. Daar komt nog bij de er ten behoeve van de gewassen, die bio brandstof produceren, nog meer bossen worden gekapt, wat weer slecht is voor het milieu, zorgt voor een nog hogere co2-uitstoot en dus een nog verdere klimaatverandering. Niet bepaald de juiste stappen om snel klimaatneutraal te worden dus...

Om daar een voorbeeld van te noemen: In Maleisië zijn de cacaoplanten vervangen door palmolie voor bio-brandstof, wat meer opbrengt, maar wat de prijzen voor cacao enorm opdrijft.

Als we dus aan de bio-brandstof willen, dan zal het bio-diesel moeten worden die geproduceerd wordt uit andere grondstoffen dan voedsel, en gelukkig gebeurd dat momenteel ook al, zij het mondjesmaat. Zo kan er zelfs uit afval biodiesel geproduceerd worden. En er zijn nog veel meer mogelijkheden, in ontwikkeling of reeds beschikbaar.

Maar natuurlijk hebben we nog meer aanbod van duurzame brandstof, zoals aardgas. De stad Groningen bijvoorbeeld wil het aanbod hiervan flink stimuleren en verhogen, en heeft als streven om in 2025 de meest duurzame stad van Nederland te zijn. Klimaatneutraal dus, en dat onder andere door het aanbod van verantwoorde alternatieve biobrandstoffen.

Blijf op de hoogte over alles op het gebied van duurzame, alternatieve brandstoffen door u op deze blog te blijven kijken, maar ook door naar http://www.energielabeladviezen.nl/ te gaan. U vindt hier (binnenkort) alle informatie op het gebied van nieuwe energie, energiebesparing, energielabel voor uw woning en noemt u maar op. Tevens een gratis rapport hoe u uw huis meer waard laat worden door gebruik te maken van het verplichte energielabel vanaf 2008.

Jacob Huisman


Energielabeladviezen is een initiatief van Evert Jan Beverwijk en Jacob Huisman