zaterdag 19 januari 2008

WINDENERGIE OOK KANSRIJK ALS NIEUWE ENERGIE BRON!

RECORDGROEI AAN WINDMOLENS IN 2008!



De capaciteit aan windenergie in de wereld is vorig jaar met een recordaantal van 20 gigawatt toegenomen. Dat komt neer op 30 procent groei, die vorig jaar met name in Noord-Amerika en Azië gerealiseerd is.

Voor wat betreft Nederland: In 2007 stonden in Nederland ruim 1700 windturbines die per jaar genoeg elektriciteit opwekken om circa 600.000 huishoudens van stroom te voorzien. Het aandeel duurzame elektriciteit en vooral elektriciteit uit windenergie moet de komende jaren verder omhoog, is de doelstelling van de overheid.

En de doelstelling van de overheid is dat er voor het einde van de huidige kabinetsperiode nog eens 500 windmolens bijkomen!

En dat is ook hard nodig voor het kunnen halen van de doelstellingen, die door de EU aan Nederland zijn opgelegd.

Want zoals uw weet: Nederland moet in 2010 al 9 procent van zijn elektriciteitsbehoefte uit duurzame bronnen opwekken.

En voor 2020 streeft het kabinet zelfs naar een verhoging van het aandeel duurzame energie tot 20 procent!

Allemaal kansen voor u als huizenbezitter, want door de vrijkomende subsidies voor duurzame energie, kunt u profiteren om van uw huis een energiecentrale te maken! Ja, zelfs inmiddels mogelijk door opwekking van windenergie voor uw eigen huis of bedrijf!

En dus ook kansen om uw energielabel te verbeteren en daardoor een voorsprong op uw buren te behalen.

Simpelweg door uw huis sterk in waarde te laten stijgen door een ENERGIECERTIFICAAT met de A-status. En dat door toepassing van nieuwe energie, dus duurzaam opgewekte energie. Liefst door u zelf opgewekt.

Onafhankelijk zijn van welke energieleverancier dan ook!



Energielabeladviezen is een initiatief van Evert Jan Beverwijk en Jacob Huisman

WAAROM OOK NIEUWE WONINGEN EEN ENERGIELABEL ZOUDEN MOETEN HEBBEN !

ZOALS U WEET IS HET ENERGIELABEL ALLEEN MAAR VERPLICHT INDIEN HET GAAT OM EEN WONING VAN 10 JAAR EN OUDER.

MAAR WAT TE DENKEN VAN JONGE HUIZEN DIE NIET BLIJKEN TE VOLDOEN AAN DE ZOGENAAMDE EPC-EIS ?!

Ja, u leest het goed, ondanks de geldende EPC eisen blijkt dat veel nieuwe woningen niet aan die eisen blijken te voldoen.

Dit blijkt uit een onderzoeksrapport wat op verzoek van kamerlid Antoinette Vietsch is opgesteld.

HIERUIT BLIJKT DAT ZELFS 25% VAN DE NIEUWE WONINGEN NIET VOLDOET AAN DE EPC-EIS!

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat, wat bepaalt hoe energiezuinig woningen moeten zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat er niet wordt gebouwd en onderhouden zoals vastgelegd in de EPC normen. Daardoor zijn veel nieuwe woningen ongezond: te weinig ventilatie, te veel geluid en lucht door te vuile roosters.â Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat in 90 % van de onderzochte nieuwbouwwoningen een overschrijding is gemeten van een acceptabel geluidsniveau van mechanische ventilatievoorzieningen. Het gevaar hiervan is dat de ventilatie-installatie niet optimaal gebruikt wordt, omdat ze last hebben van de herrie.

Dit leidt dus weer tot een ongezonde binnenluchtkwaliteit.

Precies, en dat heeft weer een hoger energieverbruik tot gevolg!

En daarom is het jammer dat ook nieuwe woningen geen ENERGIECERTIFICAAT nodig hebben, want de bezitters van jonge huizen lopen hierdoor kansen mis!

Want ook zij zouden meer energie kunnen besparen maar denken dat het met hen wel goed zit, ze hebben immers een nieuw huis dat voldoet aan alle energienormen van vandaag...

Uit hetzelfde onderzoek bleek trouwens ook dat in veel huizen de geluidswering van de gevel niet aan de eisen voldoet, en dat veel woningen in de zomer veel te heet kunnen worden.

Er zijn natuurlijk grenzen aan het uitvoeren van energiezuinige bouw. Duurzaamheid en zuinigheid zijn zeker belangrijk. Maar dat moet niet betekenen dat er geen frisse lucht het huis meer binnen komt.

Minister Vogelaar heeft de Tweede Kamer inmiddels laten weten dat het ministerie van VROM meer aandacht gaat besteden aan het naleven van voorschriften. Ook gaat bekeken worden of de protocollen wel haalbaar zijn.

CONCLUSIE: VOOR IEDERE HUIZENBEZITTER IS HET NODIG OM KRITISCH TE KIJKEN NAAR DE ENERGIEHUISHOUDING! KIJK OF ER NOG ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN ZIJN DOOR TE VOEREN IN UW HUIS.

Denk alleen al aan spaarlampen, kleine investering en direct resultaat.

Een bijdrage in uw portemonnee EN een bijdrage tegen de klimaatverandering!

Blijf op de hoogte van al het nieuws over energie, ook voor leuke toepassingen bij u thuis. Lees daartoe deze blog, en kijk ook op
http://www.energielabeladviezen.nl/! Vraag daar tevens het GRATIS rapport aan 'hoe geld te verdienen met uw energielabel'.

Jacob Huisman

Energielabeladviezen is een initiatief van Evert Jan Beverwijk en Jacob Huisman