vrijdag 6 juni 2008

subsidie schone brandstoffen

SUBSIDIE OP AARDGAS EN BIOBRANDSTOFFEN

MAAR DAN WEL GRAAG ALLEEN OP ECHT DUURZAAM VERANTWOORDE BIO BRANDSTOF

De gestaag stijgende olieprijzen zorgen voor net zo hoge benzineprijzen en dieselprijzen. En dat is een opsteker voor de groeiende groep mensen die graag af wil van energie opwekking uit vervuilende fossiele brandstoffen.

Nu weten we allemaal inmiddels dat biobrandstoffen niet zonder meer de oplossing zijn voor co2 uitstoot, Klimaatverandering, Global Warming en Milieuvervuiling.

Sterker nog, sommige zogenaamde biobrandstoffen zorgen voor nog meer honger en vervuiling in de wereld dan tot nu toe al het geval was.

Daarom is het enerzijds goed nieuws dat er nu ook door de Nederlandse overheid subsidie beschikbaar wordt gesteld voor het geschikt maken van tankstations voor schonere brandstoffen.

Ja, u leest het goed, schonere brandstoffen, geen schone brandstoffen, want dat bereiken we alleen maar door zon en wind in te zetten voor de opwekking van brandstof.

Maar goed, het is een leuke eerste stap in de goede richting van zowel landelijke als provinciale overheden om subsidie beschikbaar te stellen om zodoende schonere brandstoffen tegen een concurrerende prijs aan te bieden aan u als consument. En het liefst natuurlijk tegen een lagere prijs dan de huidige dieselprijs en benzineprijs.

Aardgas, waar we in Nederland voldoende van hebben, is een goed voorbeeld van een schonere brandstof, dus zeker de moeite waard om subsidie aan te geven.

Aan de andere kant is het toch jammer dat er in Rotterdam vergaande plannen zijn om nieuwe installaties te bouwen voor de productie van onduurzame biobrandstoffen, zoals palmolie.

Aan de andere zijde van Nederland, in Delfzijl, zijn er wat dat betreft betere ontwikkelingen aan de gang, namelijk een proefproject proefproject om uit algen duurzame basisgrondstoffen te ontwikkelen voor toepassing in verven en als biobrandstof. Hiertoe heeft AkzoNobel samen met Essent, algenproducent Ingrepro en Wageningen Universiteit en Researchcentrum een consortium opgericht.

Deze productie van brandstof uit algen wordt de derde generatie biobrandstof genoemd.

Daarnaast hebben we de tweede generatie, dus de winning van groene brandstoffen uit biomassa. Biomassa, die gehaald wordt uit natuurlijk groen afval, zonn-energie, of zelfs uit onze afvalberg. We doen als voorbeeld nog een bezoekje aan het midden van Nederland (het noorden en westen hebben we immers al gehad..), namelijk de Betuwe. Daar worden boomgaarden verwerkt tot brandstof voor de nieuwe biomassacentrale in Geldermalsen. Lees het hele artikel op http://www.gelderlander.nl/voorpagina/rivierenland/3220515/Met-kop-en-kont-vermalen-tot-snippers.ece.

Alle generaties biobrandstoffen zijn dus vertegenwoordigd in Nederland.

De eerste generatie in Rotterdam, geen enkele reden om hier positief over te zijn, als het gaat om biobrandstof uit gewassen, zoals palmolie.

De tweede generatie in de Betuwe. Daar hebben we momenteel veel meer aan, de technieken zijn er en werken. Volop reden dus dit te subsidieeren.

En ten slotte de derde opkomende generatie alternatieve biobrandstof in het uiterste noorden, namelijk Delfzijl.

En voor de echte oplossing moeten we niet verder naar het Noorden, maar flink zuidwaarts, namelijk de ZON als oneindige gratis bron van Energie! Zie daarvoor http://www.zonnepanelenadvies.nl/ .


Kijk voor meer innovaties op energiegebied ook op
www.energielabeladviezen.nl/groeninvesteren.html


Om u gedegen voor te bereiden op de bovenstaande ontwikkelingen vraagt u vandaag nog de drie gratis rapporten aan genaamd:

  1. Hoe u met het Energielabel en Energiecertificaat geld kunt verdienen en besparen.
  2. 12 Innovatieve manieren om uw energie- en brandstofrekening met 10-70% te verlagen.
  3. Het Olympische Waterzuiveringproject dat van zeewater en vervuild water massaal drinkwater maakt.


Energielabeladviezen is een initiatief van Evert Jan Beverwijk en Jacob Huisman